PV De Telegraaf Bergeijk
Hier vindt u ook in 2019 weer allerlei nieuwtjes van PV De Telegraaf en de wekelijkse verslagen van de wedvluchten. U bent dus weer van harte welkom!

10 en 11 augustus 2019

Op zaterdag werden de jonge duiven voor hun eerste krachtmeting boven 300 km gelost in Nanteuil. Gejaagd door de wind is de titel van een boek van de schrijfster Margaret Mitchell, die op deze vlucht van toepassing is. De duiven werden huiswaarts gedreven door een stormachtige wind in de staart. Het is dan zaak dat ze erg goed bij de les zijn, want anders vliegen ze vele kilometers te ver door. Bergeijkenaar Toon Harzé zat rustig in zijn tuinstoel bij het duivenhok in de lucht te staren toen er plots uit de verte een duif de vleugels samenkneep. Dat kon toch nog niet van deze vlucht zijn, kwam er in zijn gedachten op. Twee uur en zesentwintig minuten over een afstand van 305 km, het zijn geen straaljagers, waren zijn woorden. Maar het was wel degelijk zijn mooie blauwe doffer, die met een gemiddelde snelheid van ruim 125 km/u op de klep dook. Een paar weken geleden werd Toon met drie seconden geklopt voor de 1e prijs, nu neemt hij dus prachtig revanche tegen 132 deelnemende duiven. Geen enkele duif behaalde die winnende snelheid, het leek er zelfs op dat hij in Rayon Oost van Afdeling Oost-Brabant ook op de eerste plaats zou eindigen. Maar daar gooide een Beek en Donkse liefhebber roet in het eten. Een zeer eervolle zilveren plaats tegen 1178 duiven is toch iets om trots op te zijn.   De eerste tien prijzen zijn voor: 1.A.Harzé 2-6-7.Comb.v.d.Wiel-Schreuder  3-10.H.Gruijters 4-8-9.A.Dekkers 5.B.Pero (5 mee, 3 prijzen). En verderop in de uitslag had W.Rouwen met 8 duiven mee, 5 prijzen. Op zondag vlogen er 111 jonge duiven vanuit Isnes (99 km) en ook die werden geholpen door een staartwindje, maar veel minder hard dan op zaterdag. Hier slaat Geert Verrijt alias de Wever keihard toe en eist het hele erepodium op. Een mooi vroegtijdig verjaardagscadeautje? Drie duiven arriveerden op het Muggenhool tegelijk met een heel stel oude duiven van Geert en streden om de zege met een gemiddelde van 93 km/u. De kop van de uitslag met tussen haakjes de hokken met meer dan 50% prijs luidt: 1-2-3.G.Verrijt 4.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (4 mee, 2 prijzen) 5-10.B.Pero (10 mee, 7 prijzen) 6.H.Jacobs (10 mee, 5 prijzen) 7.A.Harzé 8- 9.J.Gruijters (16 mee, 9 prijzen) . En verderop in de uitslag had R.v.d.Eerenbeemd met 2 duiven mee 1 prijs. Ook zaten er nog 93 oude duiven op deze vitessevlucht. Daar ging Ad Dekkers weer met zijn eerste getekende van de intekenlijst met de zege aan de haal gevolgd door de eerste twee getekenden  van André van de Wiel. De winnende snelheid hier was met 101 km/u een stuk hoger dan bij de jonge duiven. Hier waren de prijzen binnen negen minuten verdeeld en bij de jonge garde stond het concours dertien minuten open. De top tien: 1.A.Dekkers (4 mee, 2 prijzen) 2-3.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 4- 5-7-9.G.Verrijt 6.H.Gruijters 8.B.Pero 10.R.v.d.Eerenbeemd (5 mee, 3 prijzen). En verderop in de uitslag had H.Jacobs met 2 duiven mee 1 prijs.

03 en 04 augustus 2019

Het is een zeer druk weekend voor de Bergeijkse duivenliefhebbers geweest. Allereerst werden er duiven op vrijdagmiddag in Bergerac (800 km) gelost, die dus onderweg een slaapplaats moesten zoeken om de volgende ochtend zo vroeg mogelijk de thuisreis te vervolgen. Om 10.25 uur op zaterdagmorgen meldde de eerste duif zich bij André van de Wiel. Het was de Olympische Rode Fondman, die voor die afstanden uitermate geschikt is. Ook in Samenspel De Kempen bleek hij met de eerste prijs aan de haal te gaan. Daar had deze topper een voorsprong van 45 minuten opgebouwd. In het grote concours van Oost-Brabant staat hij op een eervolle 11e plaats tegen 2547 duiven en tegen heel Nederland met het grote aantal van 23728 duiven werd hij 102e. Plaatselijk luidt de kop: 1.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 2-3-4.H.Jacobs 5.Trio Kwinten Op zaterdagmiddag moesten de duiven vanuit Vierzon (519 km) aankomen en daaraan namen 69 Bergeijkse duiven deel. Heel Nederland kon aan dit grote concours meedoen. Dat betekent dat het grote konvooi op de terugweg helemaal verspreid werd. Ad Dekkers heeft een crack voor dat soort vluchten, want zijn Mr Limarg wint al 3x eerder een eerste prijs op deze vluchten van 500-700 km. Ook nu werd hij als snelste afgedrukt en gaat hij voor de vierde keer met de zege aan de haal. Het was een pittige vlucht want de winnende snelheid bedroeg 65 km/u. De top tien werd onder twee Luyksgestelse hokken verdeeld: 1-3-4-5-7-9-10.A.Dekkers 2-6-8.Comb.v.d.Wiel-Schreuder Zondag was het de beurt aan de sprinters, want zij vlogen vanuit het Belgische Isnes (96 km). De winnende jonge duif legde het parcours af met een gemiddelde snelheid van ruim 85 km/u. Ook deze winnaar moest op het hok in de Dorpstraat zijn en tegelijkertijd regende het daar als het ware duiven van deze vlucht. In een zeer korte tijd waren er tien op de klep geland. Dat betekent dat er voor de rest weinig eer in het eerste deel van de uitslag te behalen viel. De eerste tien prijzen zijn voor: 1-4-6-7-8-9-10.A.Dekkers (34 mee, 23 prijzen) 2-3-5.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (26 mee, 13 prijzen). Verderop in de uitslag staan nog meer prijzenpakkers, zoals J.Gruijters (10 mee, 5 prijzen), H.Gruijters (22 mee, 11 prijzen) en B.Pero (15 mee, 9 prijzen). Er vlogen ook nog 77 oude duiven op deze vitessevlucht. Daar ging de combinatie Van De Wiel-Schreuder met een flink deel van de prijzen aan de haal. De winnende oude duivin was met 84 km/u niet zo snel als de jonge duif. De winnares met de mooie naam Desire Lady wint voor de achtste keer de 1e prijs! De top tien:1-3-4-5-8-9-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (18 mee, 13 prijzen) 2.A.Dekkers (4 mee, 2 prijzen) 6-7.G.Verrijt. Prijzenpakker verderop in de uitslag is H.Jacobs (2 mee, 1 prijs). 

28 juli 2019

Slechts één vlucht ging er door in dit weekend. Cahors (876 km) was al op dinsdag ingemand en de duiven konden pas op zondag gelost worden. Het werd een mooie vlucht en toen de eerste duiven gearriveerd waren, ging het snel. Vier leden van de vereniging hadden meegedaan. Trio Kwinten pakte als eerste twee duiven kort na elkaar en speelt in het Samenspel EB&O tegen 66 duiven prijs 6 en 7, in de Kempen 7 en 8 tegen 92 duiven. Ad Dekkers heeft één duif mee, die het op die marathonvluchten altijd goed doet. Dit keer prijs 12 in EB&O en Hans Jacobs vinden we terug op plaats17. 

21 juli 2019

De 179 jonge duiven vlogen vanuit de Franse plaats Vervins (190 km) en de winnende duif won met een banddikte deze “Touretappe”, of liever gezegd met een snavellengte. Slechts drie seconden voorsprong waren beslissend om de zege naar Luyksgestelnaar Ad Dekkers te laten gaan. Natuurlijk gunde iedereen hem de zege, maar ook zou iedereen het geweldig gevonden hebben als de duif van Toon Harzé met de erepalm was gaan vliegen. Ad wordt jaarlijks verwend met vele eerste prijzen en voor Toon is het al heel lang geleden dat hij bovenaan gestaan heeft. Vandaar dat ze samen op de foto staan. De winnende duif legde het parcours af met een gemiddeld snelheid van ruim 89 km/u. Zoals in onderstaande berichten te lezen is, bleef het niet bij deze ene zege op deze zaterdag. Bijzonder is dat de jonge duif van Bart Pero, die bovenaan in het kampioenschap staat, nu weer in de top tien is terug te vinden en haar positie dus verstevigt. De eerste tien prijzen zijn voor: 1-4-10.A.Dekkers 2.A.Harzé 3.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 5.G.Verrijt 6.B.Pero (15 mee, 9 prijzen) 7.W.Rouwen 8.H.Gruijters 9.J.Gruijters (10 mee, 6 prijzen) Er vlogen ook nog 62 oude duiven op deze vitessevlucht. Daar ging Ad Dekkers ook met de zege aan de haal. De winnende oude doffer was niet zo snel als zijn hokgenoot, maar 86 km/u was snel genoeg voor de zege tegen de ervaren duiven. De top tien: 1-4.A.Dekkers (7 mee, 4 prijzen) 2-5-6-7-8.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (14 mee, 7 prijzen) 3.B.Pero 9-10.G.Verrijt  ’s Middags moesten de duiven vanuit Chateauroux arriveren. Daarvoor namen in Bergeijk 83 duiven deel in het grote concours van 2153 duiven uit Oost-Brabant. Ook hier ging Ad Dekkers met de zege aan de haal en dat betekent dus op deze zaterdag drie op drie. In dezelfde minuut klokte die andere Luyksgestelnaar, maar die duif had een iets kortere afstand afgelegd. Met een gemiddelde snelheid van bijna 78 km/u werd het traject van 563 km afgelegd. Vakantiegangers op weg naar Frankrijk zullen er wel langer over doen.  De top luidt: 1-5-7-10. A.Dekkers (17 mee, 9 prijzen) 2-3-4-8.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 6-9.H.Gruijters (13 mee, 7 prijzen) In de Sponsorcompetitie gaat Dierenspeciaalzaak Buijtels fier aan de leiding met 73 punten en 5 punten voorsprong op Gruyters Tegelwerken. Opvolgers zijn Veldman & Zonen Bouwmaterialen en Loomans Gereedschapsverhuur. Onderaan moet de ploeg van De Bie Brandveiligheid een tandje bijsteken om niet met de spreekwoordelijke rode lantaarn te blijven zitten.

12 en 13 juli 2019

Terwijl Zuid-Nederland zich opmaakte voor een welverdiende vakantie, was het een zeer druk duivenweekend voor de leden van PV De Telegraaf  Op Chimay (161 km) vlogen 204 jonge duiven, die in het grote konvooi van Oost-Brabant pas om 14.00 uur gelost konden worden. De duiven moesten op de terugweg links en rechts een plaatselijke bui omzeilen. Na 2.15 uur vliegen wist een duifje van het oudste lid Mies Bartholomeus (82 jaar) de hoogste gemiddelde snelheid op de klok te zetten. Het dappere beestje behaalde ruim 72 km/u en dat had tot gevolg dat deze nestor van de Bergeijkse duivensport naar iedereen de figuurlijke lange neus mocht trekken. De winnares had haar klasse ook al in de voorafgaande wedstrijden getoond en stond dus bovenaan op de intekenlijst. Als u weet dat Mies slechts over een miniteam beschikt van drie jonge duiven dan moet het respect nog groter zijn, De eerste tien prijzen zijn voor: 1.M.Bartholomeus 2-4.A.Dekkers (32 mee, 16 prijzen) 3-5-7.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 6.B.Pero 8.R.v.d.Eerenbeemd (slechts 2 mee en 2 prijzen!) 9.A.Harzé10.Trio Kwinten Er vlogen ook nog 101 oude duiven op deze vitessevlucht. Daar ging Ad Dekkers met zijn bovenste twee van de intekenlijst met een dubbele zege aan de haal. De winnende oude doffer was iets rapper dan de jonge duif hierboven. Opvallend is dat de zege behaald wordt door de zevenjarige duif Harlo, die op de marathonvluchten zo goed presteert en deze wedstrijd even mee moest ter voorbereiding van de volgende grote vlucht. De top tien: 1-2.A.Dekkers 3-4.Trio Kwinten 5-9.H.Gruijters (13 mee, 8 prijzen) 6-7-8.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (13 mee, 8 prijzen) 10.B.Pero  In Sezanne werden oude duiven voor de midfond gelost. In Bergeijk vlogen slechts 40 duiven mee in het grote concours van 3947 duiven uit Oost-Brabant. André van de Wiel werd verrast doordat een onervaren duivinnetje op het kleine hokje afgestormd kwam. Haar snelheid was zo hoog dat ze de nok miste en eroverheen duikelde. Gelukkig kroop ze snel overeind om gehaast naar de aankomstantenne te vliegen. Het werd een prachtige zege, ook in het samenspel EB&O. In het concours van Afdeling Oost-Brabant staat ze op een eervolle 5e plaats tegen die grote massa.  De top luidt: 1-2-3-4-8-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (15 mee, 8 prijzen) 5-7.G.Verrijt 6.A.Dekkers 9.P.Bax De marathonspelers hadden nog een zeer zware vlucht vanuit Dax (968 km) te verwerken. Hans Jacobs had slechts drie duiven mee en zijn duivin, die hij als eerste verwachtte, viel onopgemerkt rond 13.00 uur op het dak. Hans heeft daar niet rechtstreeks zicht op. Op een gegeven moment zag hij de duif volkomen relaxed met haar kopje boven de goot uitkomen. Op het bekende geroep “kom, kom” besloot ze toch maar om snel naar de klep te komen. Uiteindelijk werd ze nu in het Samenspel De Kempen met een paar minuten geklopt en behaalde ze zilver. Wat als ze direct opgemerkt zou zijn? Niemand zal het weten.  

06 en 07 juli 2019

Op zaterdag stond de belangrijke vlucht voor heel Zuid-Nederland vanuit Argenton (592 km) op het programma. Jammerlijk werden de duiven op een belangrijk deel van de terugreis geconfronteerd met veel regenbuien. Samen met de noordwesten wind werd het een zeer pittige vlucht. Twee Luyksgestelse leden domineren uitstekend met hun team. Niet alleen plaatselijk maar ook in het grote Oost- Brabantse gebied toonden zij grote klasse. Allereerst dook bij Ad Dekkers de eerste duif naar benden. Deze geschifte doffer zette een mooie gemiddelde snelheid van bijna 72 km/u op de klok. Een paar minuten later klokte Huub Gruijters en deze twee liefhebbers eisen een groot deel van de kopprijzen op. Het concours van 99 duiven staat tweeënhalf uur open. Diverse duiven brachten de nacht buiten door, maar al vroeg op de zondagochtend volgden heel snel veel nakomers. In Afdeling Oost-Brabant stonden zij met zijn tweeën tegen 3050 duiven op de plaatsen 4,9,17 en 48. De eerste tien prijzen zijn voor: 1-3-6-7-10.A.Dekkers (20 mee, 14 prijzen) 2-4-9.H.Gruijters 5.G.Verrijt 8.Comb.v.d.Wiel- Schreuder Op zondag was het mooi weer en dat was natuurlijk zeer gunstig voor de 197 jonge duiven, die in Isnes (100 km) gelost werden. In Zuid-België bleef het lang bewolkt, zodat er pas om 12.45 uur gelost kon worden. Ook hier had Ad Dekkers de snelste jonge duif (75 km/u) in de klok, die op twee seconden gevolgd werd door een hokgenoot. Zo werd een dubbele zege een feit. In de top tien zien we zes verschillende namen, waarvan Bart Pero een mooie serie in de uitslag zet met 12 prijzen van 18 duiven. Ook het oudste lid Mies Bartholomeus vinden we met 3 van zijn 4 duiven in de uitslag terug. En verderop in de lijst staat Wim Rouwen met een aardige reeks. Niet erg vroeg, maar wel 7 van de 11 op tijd.  De top luidt: 1-2.A.Dekkers 3-7-8.G.Verrijt 4.H.Gruijters 5-6.J.Gruijters 9.A.Harzé 10.B.Pero  Er vlogen ook nog 106 oude duiven op deze vitessevlucht. Daar ging Big Lady van André van de Wiel voor de 8e keer aan de haal met een overwinning. De winnende snelheid van bijna 78 km/u lag dus hoger dan bij de jonge duiven en binnen negen minuten waren de prijzen verdeeld. Ook in Samenspel EB&O was ze de snelste van 400 oude en 769 jonge duiven. De top tien: 1-3-4-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 2-5.A.Dekkers (7 mee, 4 prijzen) 6.J.Gruijters (9 mee, 7 prijzen) 7-8.G.Verrijt 9.J.v.Eijndhoven & Zn De marathonspelers hadden nog een zeer zware vlucht vanuit Agen te verwerken. Drie leden van de vereniging hadden meegedaan waarvan Hans Jacobs drie duiven in de uitslag wist te plaatsen in Samenspel De Kempen.

29 juni 2019

Tropische omstandigheden maakten dat er door de postduivenorganisatie ingegrepen werd in het wedstrijdprogramma. De geplande wedvlucht voor de oude duiven op zaterdag werd met 150 km ingekort, zodat de duiven bij een vroege lossing voor de middaghitte thuis konden zijn. Vereniging PV De Telegraaf heeft zelf de op zondag geplande korte vlucht voor de jonge duiven helemaal afgelast. Duiven kunnen op zich uitstekend tegen extreme kou en extreme hitte, maar het is voor duif en baasje geen pretje om bij temperaturen van boven 30ºC hard te werken. Nu werden de oude duiven dus om 7.00 uur in Vervins (F) gelost voor een wedstrijd over 195 km. Jan Gruijters heeft duiven van zijn broer Huub gekregen onder voorwaarde dat hij ze vaak op de wedstrijden zou inzetten. Zo worden ze getest op de goede genen die in de bloedlijnen voorkomen. Van Jan was bekend dat hij erg zuinig is op zijn beestjes, maar ze zijn geschikt om flink te presteren, vandaar de lichte drang van zijn broer. En nu plukt hij dus duidelijk daar de vruchten van. Zijn doffer Blauwe 93 maakte bij thuiskomst een paar sierlijke rondjes alvorens op de aankomstantenne te duiken. Gelukkig had hij een flinke voorsprong op de concurrentie opgebouwd en de gemiddelde snelheid van 80 km/u betekende een schitterende zege tegen 76 dappere strijders. Er kon feest gevierd worden in de Prinses Marijkestraat wegens deze zege, die bovendien ook nog voor een verlaat verjaardagscadeau zorgde.   De eerste tien prijzen zijn voor: 1.J.Gruijters 2-5-6-7-8-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 3.A.Dekkers 4-9.H.Gruijters

22 en 23 juni 2019

Op zaterdag werden 136 duiven om 8.00 uur in La Souterraine gelost voor een reis van 630 km. Ze werden vergezeld door een zonnige hemel en een behoorlijk windje op de snavel. Duiven in topvorm en een groot doorzettingsvermogen zorgen voor het verdelen van de prijzen in het snuitje van de uitslag. Bij Ad Dekkers in de Dorpstraat in Luyksgestel dook om 17.43 uur als eerste zo’n dappere strijder naar beneden. Deze doffer werd zes minuten later gevolgd door hokgenoot Mr Limarg, die vaker gestunt heeft op vluchten van dit zware kaliber. Zo staan deze duiven op de plaatsen 1 en 2. Op zo’n zware vlucht worden de prijzen niet vlot verdeeld, vandaar dat het concours tweeënhalf uur open staat.  De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2-5-7. A.Dekkers  (23 mee, 13 prijzen) 3-4-6-8.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 9.R.v.d.Eerenbeemd 10.H.Gruijters Op zondag werd de vuurdoop gehouden voor de jonge duiven. Deze hebben nog geen enkele ervaring en derhalve hebben zij het altijd moeilijk op zo’n eerste wedvlucht van ongeveer 100 km. In Isnes werden de Kempische duiven om 8.15 uur als vierde en laatste groep gelost. Toen brandde de zon al behoorlijk fel op de aardbol en dat is ook een extra belemmering voor een voorspoedige thuisreis. Wederom had Ad Dekkers de snelste duif met ruim 77 km/u, die zelfs 11 minuten voorsprong had op de tweede jonge duif van 229 ingezette nieuwelingen. Dat was een niet al te best vooruitzicht voor de rest van de groep. Later bleek dat het een zware strijd werd voor de onervaren nieuwe lichting. Door de oosten wind en de oosteljk gelegen hokken van Bergeijk t.o.v. de Kempen ontstaat er een zeer vertekend beeld. Toen in West-Kempen het derde deel van de jonge duiven thuis was, was er in het Bergeijkse slechts één duif gearriveerd. Dan kan men niet van een normaal verloop spreken.  De onderlinge top tien luidt: 1-9-10.A.Dekkers 2.H.Gruijters 3.M.Bartholomeus (met zijn miniteam van drie staat hij tweemaal in de uitslag) 4.B.Pero (26 mee, 13 prijzen) 5.J.Gruijters 6.H.Jacobs 7.Trio Kwinten 8.A.Harzé   De 110 oude duiven hebben door hun grote ervaring geen moeite met deze zware omstandigheden over 100 km. Binnen tien minuten waren hier de prijzen verdeeld, terwijl bij de jonge duiven bijna alle geconstateerde duiven tot in de vroege avond in de uitslag stonden. Op het Boscheind dook bij André van de Wiel hun topduif Desire Lady weer als eerste op de aankomstantenne. Ze vloog met bijna 77 km/u iets minder snel dan bovengenoemde jonge duif en tekende voor de zevende keer de 1e prijs aan op haar erelijst. De top: 1,6,7,8,10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (25 mee, 15 prijzen) 2.M.Bartholomeus 3.A.Dekkers (6 mee, 3 prijzen) 4,5.G.Verrijt 9.Trio Kwinten  Dan was er de mogelijkheid om aan de marathonvlucht vanuit Bordeaux (840 km) deel te nemen. Ook dit werd een krachtmeting van allure. De Bergeijkse leden Trio Kwinten, Hans Jacobs, Ad Dekkers en Wim Rouwen hadden daaraan deelgenomen. De twee eerstgenoemden wisten zich te klasseren in de top tien van het Samenspel EB&O en van de Kempen. Daar staat het trio op plaats 6 en ook nog op plaats 13 (6 mee, 3 prijzen) tegen 143 duiven en Hans op plaats 9 (5 mee, 3 prijzen). Ad Dekkers heeft één duif voor dit soort vluchten en deze vinden we terug op de eervolle 16e plaats in de Kempen. Dat is dus 100% prijs.

15 juni 2019

Op zaterdag werden 136 duiven in Sens om 10.30 uur gelost om een afstand van 375 km af te leggen. Vlak voor de verwachte thuiskomst regende het pijpenstelen in deze omgeving, maar net voordat twee duiven van grote hoogte aangedoken kwamen bij André van de Wiel op het Boscheind was het droog. Een doffer en een duivin streden erom wie het eerst op de landingsplaats zou komen. Uiteindelijk wint het vrouwtje met twee seconden voorsprong. Deze duif met de mooie naam Desire Lady is niet aan haar proefstuk toe. Maar liefst 6x won ze prijs 1 en 6x prijs 2, dus ze gaat echt voor het podium. Dat lukte nu dus ook en werd met de eerste getekende de eerste prijs gewonnen, al was het maar met twee seconden voorsprong. Ongetwijfeld zal een deel van de groep onderweg wel gedoucht zijn. Toch volgden bij de andere leden de duiven elkaar snel op en werd het een erg vlot concours. De prijzen per drietal konden in twintig minuten verdeeld worden en elke deelnemer stond minstens eenmaal vermeld. De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2-3-4-7-8.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (32 mee, 16 prijzen) 5.J.Gruijters 6-9-10.G.Verrijt Dan was er nog de mogelijkheid om aan de eerste marathonvlucht vanuit St.Vincent (1000 km) deel te nemen. Dat zijn vaak pittige krachtmetingen en van de Bergeijkse leden hadden Trio Kwinten en Hans Jacobs daaraan deelgenomen. De Westerhovense combinatie o.l.v. Bennie Kwinten behaalde in het Samenspel EB&O een verdienstelijke 9e plaats tegen 115 duiven en Hans staat op plaats 30. In de Sponsorcompetitie staan bovenaan drie ploegen gelijk: De Wever, Gruyters Tegelwerken en Veldman & Zonen Bouwmaterialen met op één punt gevolgd door Ad Kokx Witgoed en Dierenspeciaalzaak Buijtels. De andere ploegen zitten nog volop in de race om hen te verdringen.

08 juni 2019

Gejaagd door de wind is de uitdrukking die helemaal van toepassing is op de vluchten van afgelopen zaterdag. Op deze stormachtige dag, die gepaard ging met links en rechts een fikse regenbui, werd de snelheid van de terugkerende duiven tot grote hoogte opgedreven. De leden van PV De Telegraaf hadden aan twee wedstrijden deel genomen. Al om 7.00 uur werden 126 duiven gelost in Montluçon (F) en hier viel de winnende duif bij Huub Gruijters op de klep van zijn kleine hokje. Maar dat ging met horten en stoten gepaard want deze eigenwijze duif deed er vijf minuten over om van het dak van het woonhuis naar beneden te komen. Dat is natuurlijk altijd jammer, want iedere seconde kan belangrijk zijn, zeker in een groot concours. Maar de voorsprong op nummer twee in de club was erg groot dus daar ging de zege gelukkig toch niet verloren. De winnende duif drukte een gemiddelde snelheid af van ruim 112 km/u over een afstand van 584 km! De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1.H.Gruijters 2-3.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 4-9.A.Dekkers (18 mee, 10 prijzen) 5.H.Jacobs 6-7.G.Verrijt  8.R.v.d.Eerenbeemd 10.J.v.Eijndhoven & Zn De 123 duiven van de korte vlucht werden pas om 14.15 uur gelost vanwege de onstuimige omstandigheden in België. Voor hen was de terugreis slechts 100 km en hier ging het nog sneller. Binnen 48 minuten was de eerste duif al op de aankomstantenne geland bij Peter Bax in Bergeijk. Een superhoog gemiddelde van ruim 127 km/u stond er zodoende op de teller van deze grijze doffer, die al meerdere kopprijzen behaald heeft in zijn vliegcarrière. Zijn baasje had het volle vertrouwen in hem en daarom stond hij bovenaan op de intekenlijst. Er is niets mooier dan met de eerste getekende ook de eerste prijs te winnen. Hier volgt de top tien met een extra vermelding voor wie meer dan 50% prijs heeft: 1.P.Bax (6 mee, 4 prijzen) 2-6-7-8.Trio Kwinten 3.M.Bartholomeus (3 mee, 2 prijzen) 4- 5.A.Dekkers (100% prijs met 6 mee, 6 prijzen) 9-10.B.Pero (9 mee, 6 prijzen)

01 juni 2019

Wat een fijn duivenweekend had moeten worden voor de leden van de duivenclub werd een gitzwarte. Na het inkorven op donderdagavond werd er met een lach afscheid van elkaar genomen en iedereen werd succes gewenst op de vlucht van Melun. De volgende ochtend kwam de schokkende mededeling dat in de nacht secretaris Jan Antonis overleden was. Natuurlijk in de eerste plaats een mokerslag voor de familie, maar ook de duivensport in heel Zuid-Nederland stond figuurlijk stil. Jan is de man, die ontzettend veel arbeid op allerlei duivengebied in zijn portefeuille heeft. In de eigen vereniging was hij als het ware PV De Telegraaf, bijna alles verliep via hem. Maar ook binnen Afdeling Oost-Brabant en in Fondclub Zuid-Nederland was hij de spil waar de organisatie om draaide. Deze inbreng zal iedereen gaan missen en zijn werkzaamheden zullen door een gezamenlijke aanpak overgenomen moeten worden. Namens de leden van PV De Telegraaf willen wij hem hartelijk danken voor zijn bijdrage in 60 jaar Bergeijkse duivensport! Op de foto Jan op zijn veelgebruikte plaatsje! Onderstaande uitslag van de wedvlucht over 350 km is dan erg betrekkelijk.   De eerste tien prijzen van 124 duiven met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2-3-4-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 5-9.P.Bax ( 5 mee, 4 prijzen en alle getekenden in volgorde!) 6.J.Gruijters 7.A.Dekkers (5 mee, 4 prijzen) 8.J.v.Eijndhoven & Zn  

25 mei 2019

Er breekt een drukke tijd aan voor de leden van PV De Telegraaf. Afgelopen weekend stonden er twee wedvluchten. op het programma. Eerst moesten de 142 duiven thuiskomen van Chimay (B), die om 9.20 uur de vrijheid hadden gekregen. Onderweg moesten ze links en rechts een regenbui zien te ontwijken, maar de twee duivinnen van Jan Antonis hebben daar geen enkel probleem mee gehad. Om 11.15 uur meldden zij zich gezamenlijk met een paar ererondes aan de Dr.Rauppstraat en de gemiddelde snelheid bedroeg 83 km/u over 158 km. Dit betekende een dubbele zege in de vereniging. Bovendien waren het de twee duiven, die Jan ook als eerste thuis verwacht had, want ze stonden bovenaan op de intekenlijst. Op de foto de twee winnaars van deze twee vluchten. De top tien luidt: 1-2-5.J.Antonis 3-7-8-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 4.G.Verrijt 6.A.Dekkers (5 mee, 3 prijzen) 9.H.Gruijters (slechts 2 duiven mee, dus ook 50% prijs)  Aangezien de groep op de korte vlucht best een hoge snelheid behaalde, werd er ook voor de verre vlucht vanuit Issoudun (F) op een snelheid gerekend voor de 151 deelnemende duiven, die hier weinig voor onder zou doen. Maar dat viel flink tegen. Ook lieten de weerkaarten op het laatste deel van het lange traject flinke buien zien. Het was bij thuiskomst te zien dat diverse duiven flink wat regen gehad hadden. Op het Boscheind bij de combinatie Van De Wiel-Schreuder dook om 14.32 uur de eerste duif naar beneden en dat betekende een gemiddelde snelheid van ruim 71 km/u over 538 km. Plaatselijk was dat goed voor de zege. Na twee minuten volgde een hokgenoot en ook hier werd een dubbele zege behaald in de vereniging.  De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (27 mee, 14 prijzen) 3-5-7.J.Antonis (14 mee, 10 prijzen) 4.H.Gruijters 6.G.Verrijt (8 mee, 4 prijzen) 8.J.v.Eijndhoven & Zn 9-10.A.Dekkers

18 mei 2019

Op zaterdagmorgen werden in de Franse plaats Sézanne om 10.20 uur de 211 Bergeijkse duiven gelost. De terugweg van ruim 300 km werd boven verwachting met een hoge snelheid afgelegd. Op het Boscheind waren een Australische en een Amerikaanse dame op bezoek bij André van de Wiel om eens te kijken wat duivensport inhoudt en hoe deze beleefd wordt. Na een rondleiding met uitleg in de hokken werd er in de serre plaatsgenomen om de duiven van de wedstrijd op te wachten. Ruim voor de verwachte aankomsttijd dook de eerste duif al op de landingsplaat en drukte een gemiddelde snelheid van bijna 85 km/u af. Snel volgden de andere duiven en het was een prachtig gezicht voor de gasten om de wedstrijdspanning te ervaren die de duivencoaches wekelijks meemaken. Uiteindelijk was het resultaat voor de Luyksgestelse combinatie ook uitstekend, want maar liefst zes duiven staan in de top tien, te beginnen met de twee bovenste plaatsen. Het hele vluchtverloop was prima, want binnen 27 minuten waren de prijzen per drietal verdeeld. De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2-4-5-9-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (40 mee, 23 prijzen) 3-8.J.Antonis 6.J.v.Eijndhoven & Zn 7.G.Verrijt In de Sponsorcompetitie Ad Kokx Witgoed aan de leiding met 17 punten, gevolgd door Dierenspeciaalzaak Buijtels en Gruyters Tegelwerken met 16 punten. De andere ploegen volgen er dicht achter. De strijd duurt nog tot eind september, dus alles is nog mogelijk.

12 mei 2019

De speciale trailers voor postduiven stonden dit weekend in Nanteuil, een plaats net ten noorden van Parijs. Er werden voor deze 300 km-vlucht 313 duiven ingekorfd.  Op zondagmorgen om 7.30 uur kregen de duiven de vrijheid en met een lichte kopwind  werd er huiswaarts gekeerd. Het was uitstekend vliegweer en om 11.36 uur daalden twee duivinnen van de combinatie André van de Wiel en Jan Schreuder van grote hoogte met een mooie boog naar beneden. De gemiddelde snelheid bedroeg 73 km/u en die snelheid bleek hoog genoeg voor een mooie dubbele zege. De winnende duif werd op tien seconden gevolgd door haar hokgenoot die vorige week prijs 1 won! Na vier minuten arriveerde de volgende duif op het Boscheind en deze was ook nog goed voor de bronzen medaille. Al met al weer een prachtig resultaat voor deze Luyksgestelse combinatie. De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2-3-8-9.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 4.H.Gruijters (18 mee, 13 prijzen) 5-7-10.J.Antonis (34 mee, 18 prijzen) 6.A.Dekkers (25 mee, 21 prijzen)

5 mei 2019

Voor deze vierde vlucht van het seizoen werden 263 duiven ingekorfd. Op zaterdag was het weer zo instabiel dat er door de lossingcommissie besloten werd de lossing in Vervins (189 km) een dag uit te stellen. Op zondagmorgen konden de duiven al om 7.45 uur aan de terugreis beginnen. De omstandigheden waren dit keer gelukkig prima hoewel de temperatuur aan de lage kant was. Duiven kunnen gelukkig goed tegen flinke kou en ook tegen erg hoge temperaturen, dus er was geen enkele belemmering voor een goede vlucht. De duiven kregen wel te maken met een behoorlijk windje op de snavel maar met een gemiddelde snelheid van bijna 79 km/u dook een duivin bij de combinatie André van de Wiel en Jan Schreuder direct uit de lucht op de klep. Het was Desire Lady, een topper die vorig jaar de allerbeste duif van de vereniging was. Ook in Samenspel EB&O was het de snelste duif tegen 617 deelnemende duiven. Na 1½ minuut volgde in een snel tempo het peloton, zodat de prijzen vlug verdeeld werden. Volgende week zitten de duiven al op een afstand van ruim 300 km en als het dan ook nog mooi weer wordt, is dat prettig voor de duiven en hun trouwe verzorgers. De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-9-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (20 mee, 14 prijzen) 2-6-8.J.Antonis (34 mee, 20 prijzen) 3-4-5.A.Dekkers (25 mee, 18 prijzen) 7.G.Verrijt (26 mee, 13 prijzen) De Sponsorcompetitie is ook aan de gang, maar daar liggen alle ploegen nog erg dicht bij elkaar en is er nog geen schifting gemaakt. De weg is nog erg lang..... 

27 april 2019

Voor deze derde vlucht van het seizoen werden 238 duiven ingekorfd. Sommigen durfden het niet aan hun hele team in te zetten vanwege de voorspellingen van erg slecht weer. Anderen hadden er alle vertrouwen in dat de lossingcommissie van de afdeling een goede beslissing zou nemen. Zij vertrouwden erop dat het traject in een bepaalde tijdspanne tussen de buienzones door afgelegd zou kunnen worden, mede gesteund door de wind van achteren. En deze laatste groep kreeg helemaal gelijk. De andere leden hadden spijt dat ze zich daar vooraf niet in konden vinden. Het werd een supersnelle vlucht met topsnelheden boven 100 km/u voor de eerste dertig duiven! Bij Jan Antonis draaiden er twee duiven boven het hok, die de afstand van Vervins (195 km) binnen 1 uur en 50 minuten hadden afgelegd. De doffer raakte het eerste de finishplaat aan en zette ruim 106 km/u op de teller. De duivin treuzelde wat langer maar het werd toch goud en zilver in de uitslag! De meeste duiven trokken te laat de remparachute open en moesten een eind verder rechtsomkeer maken. Dat kostte tegen de wind in heel wat meer energie. Hopelijk zijn die een volgende keer beter bij de les. De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2.J.Antonis 3.H.Gruijters (17 mee, 10 prijzen) 4.P.Bax  (al weer de bovenste twee van de poulbrief voorop)  5-6.A.Dekkers (25 mee, 15 prijzen) 7-8-9-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (20 mee, 12 prijzen) Tijdens Koningsdag in Westerhoven hebben ze Bennie Kwinten met zijn duiven ingeschakeld als alternatief voor een ballonnenwedstrijd. Hij verzorgde een duivenlossing waarvoor de kinderen een duif uit konden kiezen die voor hem of haar het snelste het thuishok zou moeten binnenduiken. Hiermee zorgde Bennie dus voor een mooi stuk public relations voor de duivenhobby!  

20 april 2019

Stonden de leden vorige week nog met de winterjas aan op de duiven te wachten, deze week was het juist het tegenovergestelde. Hoge temperaturen en een stralend blauwe lucht vergezelde dit keer de duiven op hun terugweg vanuit Chimay (B). Boven het Boscheind nummer 40 doken als eerste twee duiven naar beneden, die om de zegepalm gingen strijden. De tweejarige duivin met de naam “Quiévraintje” besliste deze tweekamp in haar voordeel. Al voor de vijfde keer ging dit talentje met de 1e prijs aan de haal in haar jonge carrière. Het werd dus een dubbele zege tegen 319 duiven en de winnende snelheid bedroeg ruim 73 km/u en dat is bij deze kopwind over 153 km een zeer mooi gemiddelde.  We vinden vijf leden terug in de Top Tien waarbij de winnende combinatie maar liefst vijfmaal bij staat. De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2-7-9-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (45 mee, 25 prijzen) 3-4.J.Antonis 5.H.Gruijters (18 mee, 11 prijzen) 6.G.Verrijt 8.A.Dekkers (25 mee, 16 prijzen) Ook konden alle deelnemers een Paasprijs winnen door een duif te klokken uit de bovenste tien van hun inzetlijst. Uiteindelijk ging dus iedereen met een toepasselijke verrassing naar huis. 1.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 2.J.Antonis 3.H.Gruijters 4.A.Dekkers 5.H.Jacobs 6.P.Bax 7.G.Verrijt 8.Trio Kwinten 9.M.Bartholomeus 10.A.Harzé 11.W.Rouwen 12.J.v.Eijndhoven & Zn 13.B.Pero 14.R.v.d.Eerenbeemd

13 april 2019

Zaterdag 13 april is het officiële startsein gegeven van het vliegseizoen 2019. Het was onder deze bijna winterse omstandigheden geen pretje om de thuiskomst van de duiven gade te slaan. Gelukkig kunnen duiven zich aan  alle omstandigheden aanpassen, of het nu warm of koud weer is. De duivenliefhebbers hebben daar veel meer moeite mee. Deze eerste wedstrijd werd vanuit het Belgische Chimay (154 km) gehouden. In PV De Telegraaf waren slechts 128 duiven ingekorfd. Diverse leden deden nog niet mee, anderen hielden een deel van hun team thuis, wachtend op hogere temperaturen. Met een straffe noordoostelijke wind, misschien zelfs gepaard gaande met een enkele sneeuwvlok, werd de thuisreis afgewerkt. Bij Luyksgestelnaar Ad Dekkers werd de winnende snelheid afgedrukt. Deze lag net onder 70 km/u en een donkere doffer zorgde voor de eerste lauwerkrans ten huize van de familie Dekkers. Binnen 18 minuten was een derde deel van het deelnemersveld al thuis en konden dus de prijzen verdeeld worden. Het begin is gemaakt, hopelijk wordt de volgende wedstrijd onder lenteachtige omstandigheden afgewerkt. Dat is in ieder geval voor de wachtende leden veel prettiger! De eerste tien prijzen: 1-9-10.A.Dekkers 2-3-8.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (15 mee, 8 prijzen) 4.G.Verrijt 5-6- 7.H.Gruijters (18 mee, 10 prijzen)
NIEUWS 2019
Home Informatie Uitslagen 2019 Ledeninformatie Galerie Nieuws 2019 Sponsors Links Contact Nieuws 2018
Nieuws 2019