PV De Telegraaf Bergeijk
Hier vindt u ook in 2019 weer allerlei nieuwtjes van PV De Telegraaf en de wekelijkse verslagen van de wedvluchten. U bent dus weer van harte welkom!

15 juni 2019

Op zaterdag werden 136 duiven in Sens om 10.30 uur gelost om een afstand van 375 km af te leggen. Vlak voor de verwachte thuiskomst regende het pijpenstelen in deze omgeving, maar net voordat twee duiven van grote hoogte aangedoken kwamen bij André van de Wiel op het Boscheind was het droog. Een doffer en een duivin streden erom wie het eerst op de landingsplaats zou komen. Uiteindelijk wint het vrouwtje met twee seconden voorsprong. Deze duif met de mooie naam Desire Lady is niet aan haar proefstuk toe. Maar liefst 6x won ze prijs 1 en 6x prijs 2, dus ze gaat echt voor het podium. Dat lukte nu dus ook en werd met de eerste getekende de eerste prijs gewonnen, al was het maar met twee seconden voorsprong. Ongetwijfeld zal een deel van de groep onderweg wel gedoucht zijn. Toch volgden bij de andere leden de duiven elkaar snel op en werd het een erg vlot concours. De prijzen per drietal konden in twintig minuten verdeeld worden en elke deelnemer stond minstens eenmaal vermeld. De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2-3-4-7-8.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (32 mee, 16 prijzen 5.J.Gruijters 6-9-10.G.Verrijt Dan was er nog de mogelijkheid om aan de eerste marathonvlucht vanuit St.Vincent (1000 km) deel te nemen. Dat zijn vaak pittige krachtmetingen en van de Bergeijkse leden hadden Trio Kwinten en Hans Jacobs daaraan deelgenomen. De Westerhovense combinatie o.l.v. Bennie Kwinten behaalde in het Samenspel EB&O een verdienstelijke 9e plaats tegen 115 duiven en Hans staat op plaats 30. In de Sponsorcompetitie staan bovenaan drie ploegen gelijk: De Wever, Gruyters Tegelwerken en Veldman & Zonen Bouwmaterialen met op één punt gevolgd door Ad Kokx Witgoed en Dierenspeciaalzaak Buijtels. De andere ploegen zitten nog volop in de race om hen te verdringen.

08 juni 2019

Gejaagd door de wind is de uitdrukking die helemaal van toepassing is op de vluchten van afgelopen zaterdag. Op deze stormachtige dag, die gepaard ging met links en rechts een fikse regenbui, werd de snelheid van de terugkerende duiven tot grote hoogte opgedreven. De leden van PV De Telegraaf hadden aan twee wedstrijden deel genomen. Al om 7.00 uur werden 126 duiven gelost in Montluçon (F) en hier viel de winnende duif bij Huub Gruijters op de klep van zijn kleine hokje. Maar dat ging met horten en stoten gepaard want deze eigenwijze duif deed er vijf minuten over om van het dak van het woonhuis naar beneden te komen. Dat is natuurlijk altijd jammer, want iedere seconde kan belangrijk zijn, zeker in een groot concours. Maar de voorsprong op nummer twee in de club was erg groot dus daar ging de zege gelukkig toch niet verloren. De winnende duif drukte een gemiddelde snelheid af van ruim 112 km/u over een afstand van 584 km! De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1.H.Gruijters 2-3.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 4-9.A.Dekkers (18 mee, 10 prijzen) 5.H.Jacobs 6-7.G.Verrijt  8.R.v.d.Eerenbeemd 10.J.v.Eijndhoven & Zn De 123 duiven van de korte vlucht werden pas om 14.15 uur gelost vanwege de onstuimige omstandigheden in België. Voor hen was de terugreis slechts 100 km en hier ging het nog sneller. Binnen 48 minuten was de eerste duif al op de aankomstantenne geland bij Peter Bax in Bergeijk. Een superhoog gemiddelde van ruim 127 km/u stond er zodoende op de teller van deze grijze doffer, die al meerdere kopprijzen behaald heeft in zijn vliegcarrière. Zijn baasje had het volle vertrouwen in hem en daarom stond hij bovenaan op de intekenlijst. Er is niets mooier dan met de eerste getekende ook de eerste prijs te winnen. Hier volgt de top tien met een extra vermelding voor wie meer dan 50% prijs heeft: 1.P.Bax (6 mee, 4 prijzen) 2-6-7-8.Trio Kwinten 3.M.Bartholomeus (3 mee, 2 prijzen) 4- 5.A.Dekkers (100% prijs met 6 mee, 6 prijzen) 9-10.B.Pero (9 mee, 6 prijzen)

01 juni 2019

Wat een fijn duivenweekend had moeten worden voor de leden van de duivenclub werd een gitzwarte. Na het inkorven op donderdagavond werd er met een lach afscheid van elkaar genomen en iedereen werd succes gewenst op de vlucht van Melun. De volgende ochtend kwam de schokkende mededeling dat in de nacht secretaris Jan Antonis overleden was. Natuurlijk in de eerste plaats een mokerslag voor de familie, maar ook de duivensport in heel Zuid-Nederland stond figuurlijk stil. Jan is de man, die ontzettend veel arbeid op allerlei duivengebied in zijn portefeuille heeft. In de eigen vereniging was hij als het ware PV De Telegraaf, bijna alles verliep via hem. Maar ook binnen Afdeling Oost-Brabant en in Fondclub Zuid-Nederland was hij de spil waar de organisatie om draaide. Deze inbreng zal iedereen gaan missen en zijn werkzaamheden zullen door een gezamenlijke aanpak overgenomen moeten worden. Namens de leden van PV De Telegraaf willen wij hem hartelijk danken voor zijn bijdrage in 60 jaar Bergeijkse duivensport! Op de foto Jan op zijn veelgebruikte plaatsje! Onderstaande uitslag van de wedvlucht over 350 km is dan erg betrekkelijk.   De eerste tien prijzen van 124 duiven met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2-3-4-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 5-9.P.Bax ( 5 mee, 4 prijzen en alle getekenden in volgorde!) 6.J.Gruijters 7.A.Dekkers (5 mee, 4 prijzen) 8.J.v.Eijndhoven & Zn  

25 mei 2019

Er breekt een drukke tijd aan voor de leden van PV De Telegraaf. Afgelopen weekend stonden er twee wedvluchten. op het programma. Eerst moesten de 142 duiven thuiskomen van Chimay (B), die om 9.20 uur de vrijheid hadden gekregen. Onderweg moesten ze links en rechts een regenbui zien te ontwijken, maar de twee duivinnen van Jan Antonis hebben daar geen enkel probleem mee gehad. Om 11.15 uur meldden zij zich gezamenlijk met een paar ererondes aan de Dr.Rauppstraat en de gemiddelde snelheid bedroeg 83 km/u over 158 km. Dit betekende een dubbele zege in de vereniging. Bovendien waren het de twee duiven, die Jan ook als eerste thuis verwacht had, want ze stonden bovenaan op de intekenlijst. Op de foto de twee winnaars van deze twee vluchten. De top tien luidt: 1-2-5.J.Antonis 3-7-8-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 4.G.Verrijt 6.A.Dekkers (5 mee, 3 prijzen) 9.H.Gruijters (slechts 2 duiven mee, dus ook 50% prijs)  Aangezien de groep op de korte vlucht best een hoge snelheid behaalde, werd er ook voor de verre vlucht vanuit Issoudun (F) op een snelheid gerekend voor de 151 deelnemende duiven, die hier weinig voor onder zou doen. Maar dat viel flink tegen. Ook lieten de weerkaarten op het laatste deel van het lange traject flinke buien zien. Het was bij thuiskomst te zien dat diverse duiven flink wat regen gehad hadden. Op het Boscheind bij de combinatie Van De Wiel-Schreuder dook om 14.32 uur de eerste duif naar beneden en dat betekende een gemiddelde snelheid van ruim 71 km/u over 538 km. Plaatselijk was dat goed voor de zege. Na twee minuten volgde een hokgenoot en ook hier werd een dubbele zege behaald in de vereniging.  De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (27 mee, 14 prijzen) 3-5-7.J.Antonis (14 mee, 10 prijzen) 4.H.Gruijters 6.G.Verrijt (8 mee, 4 prijzen) 8.J.v.Eijndhoven & Zn 9-10.A.Dekkers

18 mei 2019

Op zaterdagmorgen werden in de Franse plaats Sézanne om 10.20 uur de 211 Bergeijkse duiven gelost. De terugweg van ruim 300 km werd boven verwachting met een hoge snelheid afgelegd. Op het Boscheind waren een Australische en een Amerikaanse dame op bezoek bij André van de Wiel om eens te kijken wat duivensport inhoudt en hoe deze beleefd wordt. Na een rondleiding met uitleg in de hokken werd er in de serre plaatsgenomen om de duiven van de wedstrijd op te wachten. Ruim voor de verwachte aankomsttijd dook de eerste duif al op de landingsplaat en drukte een gemiddelde snelheid van bijna 85 km/u af. Snel volgden de andere duiven en het was een prachtig gezicht voor de gasten om de wedstrijdspanning te ervaren die de duivencoaches wekelijks meemaken. Uiteindelijk was het resultaat voor de Luyksgestelse combinatie ook uitstekend, want maar liefst zes duiven staan in de top tien, te beginnen met de twee bovenste plaatsen. Het hele vluchtverloop was prima, want binnen 27 minuten waren de prijzen per drietal verdeeld. De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2-4-5-9-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (40 mee, 23 prijzen) 3-8.J.Antonis 6.J.v.Eijndhoven & Zn 7.G.Verrijt In de Sponsorcompetitie Ad Kokx Witgoed aan de leiding met 17 punten, gevolgd door Dierenspeciaalzaak Buijtels en Gruyters Tegelwerken met 16 punten. De andere ploegen volgen er dicht achter. De strijd duurt nog tot eind september, dus alles is nog mogelijk.

12 mei 2019

De speciale trailers voor postduiven stonden dit weekend in Nanteuil, een plaats net ten noorden van Parijs. Er werden voor deze 300 km-vlucht 313 duiven ingekorfd.  Op zondagmorgen om 7.30 uur kregen de duiven de vrijheid en met een lichte kopwind  werd er huiswaarts gekeerd. Het was uitstekend vliegweer en om 11.36 uur daalden twee duivinnen van de combinatie André van de Wiel en Jan Schreuder van grote hoogte met een mooie boog naar beneden. De gemiddelde snelheid bedroeg 73 km/u en die snelheid bleek hoog genoeg voor een mooie dubbele zege. De winnende duif werd op tien seconden gevolgd door haar hokgenoot die vorige week prijs 1 won! Na vier minuten arriveerde de volgende duif op het Boscheind en deze was ook nog goed voor de bronzen medaille. Al met al weer een prachtig resultaat voor deze Luyksgestelse combinatie. De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2-3-8-9.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 4.H.Gruijters (18 mee, 13 prijzen) 5-7-10.J.Antonis (34 mee, 18 prijzen) 6.A.Dekkers (25 mee, 21 prijzen)

5 mei 2019

Voor deze vierde vlucht van het seizoen werden 263 duiven ingekorfd. Op zaterdag was het weer zo instabiel dat er door de lossingcommissie besloten werd de lossing in Vervins (189 km) een dag uit te stellen. Op zondagmorgen konden de duiven al om 7.45 uur aan de terugreis beginnen. De omstandigheden waren dit keer gelukkig prima hoewel de temperatuur aan de lage kant was. Duiven kunnen gelukkig goed tegen flinke kou en ook tegen erg hoge temperaturen, dus er was geen enkele belemmering voor een goede vlucht. De duiven kregen wel te maken met een behoorlijk windje op de snavel maar met een gemiddelde snelheid van bijna 79 km/u dook een duivin bij de combinatie André van de Wiel en Jan Schreuder direct uit de lucht op de klep. Het was Desire Lady, een topper die vorig jaar de allerbeste duif van de vereniging was. Ook in Samenspel EB&O was het de snelste duif tegen 617 deelnemende duiven. Na 1½ minuut volgde in een snel tempo het peloton, zodat de prijzen vlug verdeeld werden. Volgende week zitten de duiven al op een afstand van ruim 300 km en als het dan ook nog mooi weer wordt, is dat prettig voor de duiven en hun trouwe verzorgers. De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-9-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (20 mee, 14 prijzen) 2-6-8.J.Antonis (34 mee, 20 prijzen) 3-4-5.A.Dekkers (25 mee, 18 prijzen) 7.G.Verrijt (26 mee, 13 prijzen) De Sponsorcompetitie is ook aan de gang, maar daar liggen alle ploegen nog erg dicht bij elkaar en is er nog geen schifting gemaakt. De weg is nog erg lang..... 

27 april 2019

Voor deze derde vlucht van het seizoen werden 238 duiven ingekorfd. Sommigen durfden het niet aan hun hele team in te zetten vanwege de voorspellingen van erg slecht weer. Anderen hadden er alle vertrouwen in dat de lossingcommissie van de afdeling een goede beslissing zou nemen. Zij vertrouwden erop dat het traject in een bepaalde tijdspanne tussen de buienzones door afgelegd zou kunnen worden, mede gesteund door de wind van achteren. En deze laatste groep kreeg helemaal gelijk. De andere leden hadden spijt dat ze zich daar vooraf niet in konden vinden. Het werd een supersnelle vlucht met topsnelheden boven 100 km/u voor de eerste dertig duiven! Bij Jan Antonis draaiden er twee duiven boven het hok, die de afstand van Vervins (195 km) binnen 1 uur en 50 minuten hadden afgelegd. De doffer raakte het eerste de finishplaat aan en zette ruim 106 km/u op de teller. De duivin treuzelde wat langer maar het werd toch goud en zilver in de uitslag! De meeste duiven trokken te laat de remparachute open en moesten een eind verder rechtsomkeer maken. Dat kostte tegen de wind in heel wat meer energie. Hopelijk zijn die een volgende keer beter bij de les. De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2.J.Antonis 3.H.Gruijters (17 mee, 10 prijzen) 4.P.Bax  (al weer de bovenste twee van de poulbrief voorop)  5-6.A.Dekkers (25 mee, 15 prijzen) 7-8-9-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (20 mee, 12 prijzen) Tijdens Koningsdag in Westerhoven hebben ze Bennie Kwinten met zijn duiven ingeschakeld als alternatief voor een ballonnenwedstrijd. Hij verzorgde een duivenlossing waarvoor de kinderen een duif uit konden kiezen die voor hem of haar het snelste het thuishok zou moeten binnenduiken. Hiermee zorgde Bennie dus voor een mooi stuk public relations voor de duivenhobby!  

20 april 2019

Stonden de leden vorige week nog met de winterjas aan op de duiven te wachten, deze week was het juist het tegenovergestelde. Hoge temperaturen en een stralend blauwe lucht vergezelde dit keer de duiven op hun terugweg vanuit Chimay (B). Boven het Boscheind nummer 40 doken als eerste twee duiven naar beneden, die om de zegepalm gingen strijden. De tweejarige duivin met de naam “Quiévraintje” besliste deze tweekamp in haar voordeel. Al voor de vijfde keer ging dit talentje met de 1e prijs aan de haal in haar jonge carrière. Het werd dus een dubbele zege tegen 319 duiven en de winnende snelheid bedroeg ruim 73 km/u en dat is bij deze kopwind over 153 km een zeer mooi gemiddelde.  We vinden vijf leden terug in de Top Tien waarbij de winnende combinatie maar liefst vijfmaal bij staat. De eerste tien prijzen met tussen haakjes de hokken die meer dan 50% prijs hadden: 1-2-7-9-10.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (45 mee, 25 prijzen) 3-4.J.Antonis 5.H.Gruijters (18 mee, 11 prijzen) 6.G.Verrijt 8.A.Dekkers (25 mee, 16 prijzen) Ook konden alle deelnemers een Paasprijs winnen door een duif te klokken uit de bovenste tien van hun inzetlijst. Uiteindelijk ging dus iedereen met een toepasselijke verrassing naar huis. 1.Comb.v.d.Wiel-Schreuder 2.J.Antonis 3.H.Gruijters 4.A.Dekkers 5.H.Jacobs 6.P.Bax 7.G.Verrijt 8.Trio Kwinten 9.M.Bartholomeus 10.A.Harzé 11.W.Rouwen 12.J.v.Eijndhoven & Zn 13.B.Pero 14.R.v.d.Eerenbeemd

13 april 2019

Zaterdag 13 april is het officiële startsein gegeven van het vliegseizoen 2019. Het was onder deze bijna winterse omstandigheden geen pretje om de thuiskomst van de duiven gade te slaan. Gelukkig kunnen duiven zich aan  alle omstandigheden aanpassen, of het nu warm of koud weer is. De duivenliefhebbers hebben daar veel meer moeite mee. Deze eerste wedstrijd werd vanuit het Belgische Chimay (154 km) gehouden. In PV De Telegraaf waren slechts 128 duiven ingekorfd. Diverse leden deden nog niet mee, anderen hielden een deel van hun team thuis, wachtend op hogere temperaturen. Met een straffe noordoostelijke wind, misschien zelfs gepaard gaande met een enkele sneeuwvlok, werd de thuisreis afgewerkt. Bij Luyksgestelnaar Ad Dekkers werd de winnende snelheid afgedrukt. Deze lag net onder 70 km/u en een donkere doffer zorgde voor de eerste lauwerkrans ten huize van de familie Dekkers. Binnen 18 minuten was een derde deel van het deelnemersveld al thuis en konden dus de prijzen verdeeld worden. Het begin is gemaakt, hopelijk wordt de volgende wedstrijd onder lenteachtige omstandigheden afgewerkt. Dat is in ieder geval voor de wachtende leden veel prettiger! De eerste tien prijzen: 1-9-10.A.Dekkers 2-3-8.Comb.v.d.Wiel-Schreuder (15 mee, 8 prijzen) 4.G.Verrijt 5-6- 7.H.Gruijters (18 mee, 10 prijzen)
NIEUWS 2019
Home Informatie Uitslagen 2019 Ledeninformatie Galerie Nieuws 2019 Sponsors Links Contact Nieuws 2018
Nieuws 2019